BOBST Lemn
BOBST Aluminiu
BOBST Metal
BOBST Plastic
BOBST Sticla
BOBST Carton

Reciclare ambalaje din plastic

Colectarea reprezinta procesul prin care operatorii autorizati preiau deseurile de ambalaje de la populatie sau agenti economici. Deseurile de ambalaje se pot colecta selectiv sau in amestec cu alte deseuri.

Costul colectarii deseurilor de ambalaje difera in functie de tipul deseului, de modul in care s-a realizat pre-selectarea sau daca acestea sunt recuperate din deseul menajer.

Deseurile de ambalaje se colecteaza in europubele, eurocontainere, containere tip clopot sau alte tipuri de containere.

Deseurile de ambalaje colectate ajung la centre speciale de sortare, care realizeaza procesul de sortare a deseurilor in functie de tipul acestora, dar si pe culori. Plasticul este deseul cel mai usor de sortat si reciclat din categoria deseurilor de ambalaje. Acesta se imparte in urmatoarele tipuri, in functie de compozitie: LDPE,HDPE,PP,PS,PVC,PE.

Dupa procesul de sortare deseurile se baloteaza si se transfera catre reciclatorul final, unde sunt transformate din nou in materie prima.

Costurile procesului de sortare difera in functie de tipul de material.
Pentru a putea fi reutilizate ca materie prima, deseurile din plastic trec printr-un amplu proces de tratare si pregatire. Macinarea lor la diferite dimensiuni, separarea pe tipuri de plastic, spalarea, uscarea sunt doar o parte din operatiunile la care deseurile din plastic sunt supuse inainte sa fie alimentate in instalatia de extrudare pentru a deveni din nou materie prima in vederea obtinerii unor noi produse.