GreenPoint Management: Ținte îndeplinite, Echipe solide, Planuri mari
GreenPoint Management anunță rezultatele companiei pe anul 2023.
“Și anul 2023 a fost extrem de bun pentru compania GreenPoint Management. Consolidăm de 5 ani consecutivi poziția de lider de servicii OIREP și de servicii cu valoare adăugată pentru clienții nostri pe proiecte de conștinetizare și educare pe tema economiei circulare.
Rezultatele noastre sunt transparente și meritorii:
- 353.739 tone ambalaje preluate și îndeplinite, în creștere cu 14,02% față de 2022;
- 161.397.449 RON venituri OIREP, în creștere cu 21,14% față de 2022;
- 230.990 tone deșeuri de ambalaje pentru care am finanțat colectarea, sortarea și reciclarea/valorificarea cu peste 200 de parteneri deopotrivă publici și privați, acoperind tot teritoriul României.
Aceste rezultate sunt semnificative și pentru clienții care ne consideră partenerul de încredere în îndeplinirea responsabilității extinse a producătorilor în ceea ce privește ambalajele puse pe piață din diferite domenii de activitate, producători și importatori din industrii precum FMCG, distribuție, producție sau sănătate.”
Setul de diferenițatori are la bază echipa GreenPoint, care oferă servicii integrate de business automatization pe trasabilitate și strategie competititvă de vânzări, fiind adaptată la toate provocările anului 2024 din punct de vedere economic și legislativ.
GreenPoint Management rămâne partenerul ce oferă clienților în primul rând 100% încredere dar și transparență, inovație, competență și suport.
Despre compania GreenPoint Management
GreenPoint Management este o companie care implementează răspunderea extinsă a producătorilor; este certificată internațional pentru standardele de management ISO de către Lloyd’s of London și preia obligațiile de mediu privind gestionarea ambalajelor introduse pe piața națională și atinge țintele de reciclare/valorificare.
GreenPoint Management se implică activ în proiecte de educare, conștientizare și creștere a gradului de recuperare a deșeurilor de ambalaje.
GreenPoint Management este singurul OIREP care întocmește și publică anual, din 2020, un raport de sustenabilitate și deține distincița Gold Recognition în cadrul ranking-ului România CST Index 2023 pentru Raportul de Sustenabilitate al anului 2022.
ANALIZA ORDIN NR. 3173/2023 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului „Declaraţie privind obligaţiile la Fondul pentru mediu” şi a instrucţiunilor de completare
La data de 20.12.2023, a fost oficializat în Monitorul Oficial Ordinul nr. 3173/2023, cu efecte începând cu data 1.01.2024, prin care s-a revocat Ordinul nr. 591/2017, responsabil pentru aprobarea modelului și conținutului formularului "Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu" și a instrucțiunilor de completare și depunere a acestuia.
Modificările semnificative vizează raportarea cantităților de ambalaje integrate în Sistemul de Garanție Returnare, cantitățile reciclate și valorificate prin OIREP, precum și o raportare distinctă pentru ecotaxa pungii de transport. Incepand cu Ianuarie 2024 OIREP-urile vor fi obligate sa raporteze cantitatile de deseuri colectate si valorificate in contul fiecarui operator economic cu care are contract. Aceste date vor fi raportate lunar in formularului "Declarație privind obligațiile la Fondul pentru mediu".
NOTA BENE: pentru Luna Decembrie se vor complete cu 0 campurile referitoare la cantitatea de deseu de ambalaj valorificata prin transfer catre OIREP
Principalele ajustări aduse prin noul ordin 3173/2023 includ:
- Adăugarea a două coloane noi la Secțiunea IV, referitoare la datele privind cantitățile de ambalaje introduse pe piața națională de către operatorii economici responsabili. Aceste coloane includ cantitatea de deșeuri de ambalaj valorificate prin reciclare și prin alte metode de către OIREP.
Prin acest ordin se modifica si Anexa nr. 3 a Ordinului 578/2006 (pentru aprobarea Metodologiei de calcul al contribuțiilor și taxelor datorate la Fondul pentru mediu), astfel încât OIREP-ul să emită rapoarte de îndeplinire a obiectivelor pentru fiecare producător in parte, nu doar într-un mod general pentru toti producatorii contractati.
- Introducerea a trei coloane noi pentru ambalajele SGR, cuprinzând cantitatea pusă pe piață, numărul de bucăți și procentul cantității de ambalaje SGR în totalul ambalajelor (calculat automat).
În cazul producătorilor care raportează atât către OIREP, cât și către SGR, cantitățile SGR sunt considerate ca fiind cantități de ambalaje pentru care obiectivele trebuie îndeplinite individual, reflectate și în coloana "d" a tabelului 1 din Secțiunea IV.